luni, 25 noiembrie 2013

Seriale despre oameni imperfecti dar fascinanti

Voi dezamagi.Mereu mi-a placut sa o fac.
Nu cred in puritati absolute si oameni perfecti.
Nu cred in nevinovatia unui zambet dorit sincer.

Consider ca viata ne arde pe toti si bine de tot si daca credeti ca ati scapat...asteptati.
Am o rabdare in general limitata si desi mi-as dori interesul meu apare ca ceva explozibil dar seaca daca obiectul fascinatiei mele nu este..fascinant.


Imi recunosc vina.Nu am putut sa vizionez de-a lungul anilor decat seriale de comedie cu mici exceptii :D
Despre aceste Exceptii vom vorbi acum.

NIP/TUCK si AMERICAN HORROR

Ok.De ce aceste doua seriale alaturate?
Sunt create de aceeasi persoana Ryan Murphy.
Cele doua seriale sunt cat se poate de diferite cum trateaza alte teme insa au ceva in comun.OAMENII.

Ryan Murphy creatorul lor e obsedat de psihologia umana,de ascunzisurile sale,de fobiile-fixatiile-obsesiile-bolnaviciunile si mai ales de obsesiile sexuale.Un bonus? Ryan adora sa socheze audienta.Si prin idei si prin schimbari neasteptate in actiune.

Pentru Ryan Murphy nici un om nu este simplu si anost ci este un intreg puzzle si mister mereu nedescifrabil si mereu in schimbare in ciuda tipologii in care uneori poate pica.

1.NIP/TUCK
Serialul trateaza in principal Operatiile estetice si legatura intre doi amici amandoi chirurgi plasticieni ce se cunosc de o viata dar care au o relatie de ura-amicitie alimentata de mult prea multe lucruri.

Daca Christian Troy este afemeiat,de succes,arata bine si are o incredere in el de fier( insa totul este doar o aparenta bine construita in timp) acelasi lucru nu se poate spune despre colegul sau Sean McNamara care desi mult mai inteligent si priceput in meseria sa are carente mari de personalitate datorate obsesie sale pentru perfectiune,relatiei sale dezastruoase cu sotia sa si conflictului sau permanent legat de moralitatea profesie practicate.

In alte cuvinte vorbim de doi oameni cat se poate de diferiti si totusi care se imbina intr-o armonie care desi toxica este constructiva afacerii lor.

Daca ati sperat ca doar cele doua personaje au probleme de personalitate v-ati inselat.
In Nip/tuck obsesiile,fobiile,probleme psihice sunt la ordinea zilei.

Nici un personaj nu este cine pare si nimeni nu scapa disecat de obsesiile sale cele mai ascunse spre deliciul spectatorilor.
Nu as putea incadra serialul intr-o categorie anume,nu e drama,nu e triller,nu e comedie.
Are de toate pentru ca respira a UMAN.
Personajele gresesc si mult.
Dar spre final Ryan Murphy ne face sa ne gandim de doua ori la viata,sexualitate,obsesii umane si la noi.
El ne obliga prin acest serial sa ne dezbracam de prejudecati,moralitati si educatii fixiste si sa fim sinceri cu noi si cu altii recunoscandu-ne faptul ca pe dinauntru nici unul din noi nu este chiar..curat.

2.AMERICAN HORROR

Nerecomandat PUDICILOR.
Daca pentru dumneavoastra Sex -ul este un termen nou folosit ce denigreaza ideea de ´´a face dragoste´´ evitati acest serial.

Ryan Murphy efectiv a bagat in acest serial TOT ceea ce nu a putut in NIP/TUCK.
 Daca NIP/TUCK a facut valva cand a fost lansat pentru cat de socant si provocator a fost AMERICAN HORROR a facut ideea de ´´horror´´ ca pe ceva cool si la moda.
 De ce? Pentru ca AMERICAN HORROR nu e horror-ul clasic la care va asteptati cand cititi numele.
Sunt fana de filme horror stiu ce zic.

FETISH PORN-SEX,fobii,obsesii,probleme psihice sau personale,dileme de moralitate,conflictul dintre bine si rau,religii si spiritualitate,fantome,extraterestri,vrajitoare,zombie,minotauri si cam orice altceva la care va puteti gandi are AMERICAN HORROR inclusiv UMOR.

FETISH PORN? DAA! Adica maicute cu portjartier si sexy ce violeaza preoti,cameriste sexy ce sar pe stapanul casei si vrajitoare ce seduc barbatii si ajung sa arda pe rug pentru asta si...BDSM

AMERICAN HORROR cu siguranta se vrea socant dar si al naibii de UMAN.Si e atat de distractiv!
Personajele sunt chinuite de probleme personale si de vietile traite,ele cresc,se umanizeaza sau ajung sa sfarseasca intr-un dezastru si mai mare decat cel in care se aflau initial.
Ryan Murphy are un simt ascutit Moralist cu toate temele socante abordate.

Recomand calduros oricare dintre cele doua seriale cum pe mine amandoua m-au tinut cu sufletul la gura.

3.Spartacus

E socant.E foarte realist dar si foarte artistic din punct de vedere al detaliilor.
Plus ca si el a dorit sa sparga o controversa: Nuditatea absoluta
Daca in filmele chiar usor erotice doamnele se simteau putin lezate ca nu ii vedeau pe domni in toata ...splendoarea le promit ca odata cu Spartacus vor vedea numai Adonisi defiland...fix asa cum i-a facut mama lor.
Dar nu,Nu asta face Spartacus un serial reusit.

Spartacus are de toate.E comic pe alocuri,e de-a dreptul violent si sangeros,are scene de sex explicite,si cel mai important o actiune ce te tine tensionat.

Reprezinta foarte bine societatea romana,cu bune si rele,cu orgii organizate si cu crime care desi inteligent planuite sunt tratate cu atata indiferenta de cei ce le faptuiesc incat te face sa te intrebi daca moralitatea pe atunci lipsea cu desavarsire din cauza unei religii politeiste sau din vina unei logici si inteligente superioare ce nu viza asemenea ´sentimente´´.

Oricum ar fi Spartacus este un serial indraznet si altceva cand vine vorba de imagine si efecte speciale.
Iar daca femeile sunt circumspecte la ideea de a viziona un serial cu asa o tema tin sa le incurajez sa o faca.
Serialul nu favorizeaza nici un sex ,femeile in societatea romana sunt la fel de inteligente si puternice ca barbatii si sunt infatisate cum se cuvine.

 Chiar Lucy Lawless spunea intr-un interviu ca Spartacus trateaza foarte mult pozitia femeii care era una destul de inalta ce ii conferea o putere destul de mare si ca femeile sunt reprezentate foarte mult in actiunea serialului poate chiar mai mult decat barbatii.

Mi-a placut.Mi-a placut cam cat de inteligenta e actiunea,cat de complexe sunt personajele si mai ales doamnelor :D bijuteriile,rochiile si inteligenta personajelor feminine din serial...ce nu au prejudecati sexuale sau ...morale.

4.Twin peaks


Nimeni nu este cine pare in oraselul Twin peaks.
Twin peaks are aura aceea a filmelor vechi politiste daca ai putea trece peste faptul ca nu este doar un serial psihologic dar si unul cat se poate de artistic.

Urmarim in Twin peaks povestea Laurei o femeie foarte frumoasa care in ciuda varstei fragede era si foarte versata.
Subtil intram in poveste si ne trezim captati.
Nici un personaj nu este simplu,nimeni nu este atat de moral,lucruri ciudate incep sa se intample si incepam sa ne punem singuri intrebari despre existenta si oameni.

De ce Laura? Cine este aceasta Laura?
Laura este o femeie.Ne este prezentata ca o femeie tanara ce totusi are o complexitate extaordinara si ascunde multe. Aflam povestea Laurei prin ochii celor ce au cunoscut-o si pe masura ce indicii despre crima ei ne sunt dezvaluite.
M-a frapat sa aflu ca o femeie aparent atat de inocenta a putut sa induca in eroare atatia barbati plus ca are un iz malefic tipic psihopat.

Twin peaks este cu siguranta un mister in sine.
Indicii infiltrate in visul detectivului obsedat de dezvaluirea crimei ne duc cu gandul la psihologii ce patrund mult mai adanc in substratul uman iar daca mai adaugam faptul ca serialul e creatia lui David Lynch deja avem reteta ideala pentru o persoana ca mine mereu in cautare de nou,usor excitabila mental dar greu de tinut in tensiune si interes.

Recomand si mai calduros.

Un comentariu:

  1. Asta nu e despre Oameni Imperfecțiuni, American Horror e despre PSIHOPATI si Narcisism. Caută pe Google. Te descrie Perfect

    RăspundețiȘtergere