luni, 2 decembrie 2013

Eyes Wide Shut:Cum sa distrugi un barbat

Sa incepem deodata.
Filmul Eyes Wide Shut este despre SEX.

Nu fiti pudici si nu va simtiti ofensati, exista un lucru numit psihologia sexului cum sexul este mai mult decat un act fizic iar motivele pentru care el se produce depaseste cu mult dorintele de natura fizica sau pe cele afective.

Kubrick indrazneste desigur mult doar e cunoscut ca fiind obsedat de detalii,subintelesuri ascunse si de psihicul uman.

Si deci CUM SE DISTRUGE UN BARBAT?


Pai...se ia o femeie foarte frumoasa,usor lezata de aparenta indiferenta a sotului ei,doctor de succes care o considera putin ca un bun cuvenit.Bun cuvenit?
Da. Adica el ii atribuie ei o fidelitate castigata in momentul in care ei s-au casatorit si au facut si un copil..dar apare intrebarea chiar poti tine in frau o femeie frumoasa ?!

A ei vanitate si putere existenta si din cauza atributelor fizice si psihice nu o va indrepta catre altceva sau altcineva? Se va multumi ea sa fie doar o sotie,doar o idee stabila,doar un bun atribuit?
Si raspunsul ? Bineinteles NU.

Alice Harford este de o frumusete angelica,una careia nu i-ai atribui ceva malefic insa se simte ceva,ne socheaza aproape acel zambet usor sadic,acele priviri prea fixe,acea tacere oferita in momentele cele mai tensionante si acea dorinta de a nu da un raspuns parca niciodata exact.
Ai putea spune ca personifica bine eternul feminin,nu? Mereu altfel,mereu disimulativa,mereu usor malefica.

Si..TOTUSI ..CUM SE DISTRUGE UN BARBAT?

Prin cateva cuvinte zise fix cand nu trebuia si alaturate unui amuzament cinic.

Cuvinte de genul ´´ Daca acel barbat vazut in seara aia cand noi luam cina macar s-ar fi uitat la mine,macar odata, tot ceea ce avem noi inclusiv acest copil nu ar fi existat,as fi fost a lui oricum m-ar fi luat.Mi-as fi aruncat tot viitorul la gunoi pentru el..dar el nu s-a uitat si te-am ales pe TINE.´´

In alte cuvinte ATUNCI tot paradisul calm conjugal al doctorului Bill Harford,crapa in mii de cioburi si el pica.Urat.Atunci,el afla ca acea SIGURANTA a lui pentru sotia lui,casa lui,viata lui este doar o iluzie.
 El nu este barbatul vietii sotiei sale,este doar o a doua alegere,una de complezenta si ajunge sa-si urasca slabiciunea ce-l innebuneste pe tot parcursul filmului.

Fiind un FILM despre SEX de ce lucrurile nu ar devia si mai urat?
De la a agata o prostituata.
La a ajunge intr-un clan secret mascat bazat pe libertate sexuala dar si pe multe reguli de-a dreptul fatale,este doar un pas.
Si astfel doctorul nostru isi vede paradisul ideilor,a propriei vieti zguduit si mai tare.
Ajunge sa cunoasca oameni,sa vada persoane care mai de care perverse,sa-si depaseasca ceva limite in cazul propriei supravetuiri si ajunge sa se intoarca tot slab,Unde? ACASA .TOT la Alice.

O sa par si cinica si sadica dar mie-mi place de Alice.
De ce?
Pai in toata zguduirea interioara a sotului ei ce tot dispare cu orele,ea sta calma si convinsa 100% ca el este slab si ca indiferent ce ea i-ar face si spune mereu el se va intoarce iremediabil la ea.

Si ati ghicit el ce face? Fix ceea ce ea a prezis.
Se intoarce socat de cruzimea vietii in sine si de perversitatea sexuala existenta in lume,cu ochii in lacrimi si de-a dreptul socat si distrus in bratele ei.
In bratele femeii pe care el initial ar fi ignorat-o dar care este mai puternica decat el si care protectoare il primeste in bratele ei ca pe un pui.

Ce vrea sa ne zica Kubrick? Filmul are multe substraturi.
Nu stim.Uneori nu vrem sa stim.Dar ne place tot ceea ce el face caci ne obliga sa gandim.
Plus un bonus.Si-a ales cele mai frumoase femei de pe planeta si le-a bagat in acest film complet goale...nu doar de haine dar si de inhibitii...Eu una zic ca merita sa vedeti filmul ..si pe ele.
 Sau pe Alice.

6 comentarii:

  1. Ce fraier. Ma opream la prima pereche de prostituate care acceptau sex in trei si cu ajutorul unei Viagra le-o trageam toata noaptea in toate gaurile.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :))) Daca nu iubesti este normal sa ai reactia asta/sa nu fii afectat de persoana de langa tine prea tare.

      Ștergere
  2. IUBESTI dar in secunda in care afli ca o femeie ipocrita te-a manipulat ani de zile si te-a lasat sa crezi ca SUNTETI EGALI ca si tu esti iubirea vietii ei asa cum ea este iubirea vietii tale s-a terminat. Doare al dracului, sunt si complicatii mari (copii) dar o viata continuata pe tolerarea minciunii initiala nu aduce nimic bun. Iti place sa fii Alice si ai nevoie de un masochist? Succes (succesuri).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ah. Inteleg acum. In cazul ala ai dreptate. Da, terminarea relatiei este cel mai indicat lucru.Sunt anumite beneficii in a fi o Alice, insa o relatie normala/faina/bazata pe dragoste se produce doar intre doua persoane ce se respecta/sunt puternici si nu stau impreuna dintr-un sentiment de slabiciune/co-dependenta.

      Ștergere
  3. Aha. Hai ca ajungem la consens. Deci când cartile sunt pe masa de la inceput (sau aproape de inceput) "Asta este situatia te incumeti sa mergi mai departe sau nu" este in regula, probabil mai putin cazul unei relatii prea dezechilibrata gen abuzator-abuzat, unde chiar daca lucrurile au fost clare de la inceput ceva nu este in regula. (50 Shades of Gray? N-am vazut filmul, cred ca mai bine ma uit la porn)

    Dar cand realizezi abia dupa ani si mai mult decât atât ti-o trânteste exact in momentul in care maximizeaza ravagiile in psihicul partenerului PA. Si reciproc asa ar trebui sa faca si femeia (PA) daca manipuleaza idiotul.

    Acuma se poate analiza mai detaliat cazul in care el sau ea (mai rar situatia asta, in general daca unul are are astfel de probleme celalalt profita constient sau inconstient) sau ambii au ceva probleme emotionale si de maturizare (nimic patologic dar nu sunt de ignorat) si "nu stiu ce vor" Aici probabil e cu terapie psihologica care sa ii conduca spre implinire psihologica si emotionala si spre viata adulta si ce-o mai fi cu cplul lor om vedea.

    Numai bine.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Uite cum vad eu situatia. Relatia ideala este intre doua persoane puternice, stabile emotional si care se cunosc bine pe sine si se vor/si-au asumat relatia/stiu de ce sunt intr-o relatie. Atat. In general cand cineva este mai slab, da se poate ajunge la cazul abuzator/abuzat sau cand amandoi sunt usor imaturi sau au probleme emotionale la fel. Multi vad relatiile ca fiind ceva roz si simplu. Dar nu-s deloc. Psihicul uman este foarte fragil si se mai si schimba in timp. Relatiile nu-s ceva sigur. Oamenii nu-s ceva stabil/sigur.Nu ne apartin/nu sunt obiecte/rareori ne vor ramane alaturi pana la batranete/pana murim. Asta trebuie sa invatam din start si de asta trebuie sa ne alegem persoane puternice/stabile alaturi si sa devenim si noi asa. Ideal ar fi sa ne alegem persoane ce sa-si doreasca mereu sa evolueze, pentru ca regresul duce la formarea diverselor slabiciuni ---> asa cineva devine slab si celalalt potential abuzator. Da, este regretabil si trist cand apar si copii la mijloc. De asta oamenii ar trebui sa devina parinti doar cand sunt foarte maturi emotional si stiu ca se potrivesc relational foarte bine cu partenerul lor. Dar cine poate avea certitudinea100%? Nimeni. Viata este imprevizibila. Dar hai sa cautam oameni ce ne fac bine/fericiti si sa ramanem alaturi de ei cat timp asta se intampla. Atat.

      Ștergere