sâmbătă, 2 mai 2015

50 Shades of Grey versus My mistress

Da, am reusit sa vad 50 Shades of Grey.

Era sa-l vad la cinema( niste prieteni au dorit sa-l vada) si m-am bucurat ca nu am facut asta.
Mi-ar fi parut tare rau sa stiu ca am dat bani..sa vad asa ceva.

Mi-am simtit atat libidoul cat si inteligenta ranita.
Rar m-am simtit mai putin excitata vazand un film.

Initial m-am gandit ca este vreo problema cu sexualitatea mea asa ca l-am intrebat pe EL daca simte ceva. Mi-a dat acelasi raspuns ''Este deranjant sa-i privesti pe cei doi facand sex.Nu sunt deloc naturali.''

Trec 2 zile (timp in care m-am fortat sa uit de 50Shades si sa-mi cresc libidoul iar) si deodata observ ca a aparut filmul My Mistress un film ce are ca tema tot ideea de BDSM dar nu este nici vorba la fel de promovat ca 50Shades of grey si-mi zic sa-l vad.

Ce aveam de pierdut pana la urma?
Nu era ca si cum 50Shades nu m-a facut sa ma simt deja ca o perversa ordinara si oribila pentru ca nu puteam sa ma excit privind niste clisee atat de rahat.
Dar hai sa comparam cele doua filme cum cele doua sunt la poli opusi din prima.

Daca in 50 Shades of Grey vorbim despre un MR.GREY/ sadic-dominant-barbatul ideal cica, cel ce-si petrece timpul seducand diverse fetite nevinovate pe care le convinge sa semneze un contract ''between the Dominant and the submissive'' pentru ca doar asa el se poate darui lor/doar asa ele il pot avea..si ce ar avea ele de castigat practicand cu el tot felul de perversitati sexuale..pai pe el!

Poftim?  OH da. Este de o aroganta din aia de baietas ce seduce fetele din curtea scolii, pe tiparul:
'''Papusa daca ma vrei o sa faci tot ce vreau eu, da? Doar asa ma poti avea. Eu-s cel mai smecher/minunat/rupt din soare om si tu ai fi norocoasa daca m-ai avea.''
Daca va suna putin misogin/exagerat/cocalaresc totul, este pentru ca asa si este.

El fix asta are ca argument suprem atunci cand cauta sa o seduca pe credula/virgina si tanara Anastasia si pana si ea pica in acest cliseu. (Ma simt batrana nu stiu daca picam la treaba asta nici cand aveam 14 ani)

De aici actiunea este ciudata. Ea accepta dar nu accepta parca conditiile.
Se razgandeste/gandeste, parca vrea/parca nu vrea, se comporta ca o copila iar el pe parcurs incepe sa se schimbe deodata,sa se indragosteasca de ea, dar tot sa ramana un sadic pervers care de fapt vrea sa o biciuiasca.
 Ea intr-o dovada suprema de iubire/dorinta de intelegere a celor mai profunde perversitati ale lui, emotionata ii cere sa i se aplice cea mai mare '''tortura'' . El i-o aplica desigur (ca doar ce avea de pierdut?) dar cand observa dupa ca ea-l respinge pe motiv ca ''el este un monstru'' , devine daramat total si se schimba.

Daca va ganditi ca toata actiunea nu pare chiar atat de proasta, stati calmi, personajele nu trec ele prin schimbari profunde psihologice. Noi nu aflam mai nimic despre ei. Ei n-au o complexitate intelectuala/emotionala. Ci par ca doi adolescenti care habar n-au despre nimic cu atat mai mult despre sex.
Cat despre prestatia actoriceasca. Aveam impresia ca-s la ora de anatomie umana si ca studiez reproducerea atunci cand ii vedeam cum mimau sexul. M-a deranjat vizual/emotional/poate iremediabil pe viata. 

My Mistress

In My Mistress rolurile sunt inversate.
Vorbim de Sadica-Dominatrix/Pro-domme /Mistress Maggie o femeie matura aflata in jurul varstei de 40 de ani si un baiat de doar 16 ani ce-si dezvolta odata cu primele sale porniri sexuale si o puternica fascinatie pentru ea.

Nu trebuie sa va zic de ce este interesant psihologic sa vezi ce conexiune se poate crea intre un baiat aflat la inceputul vietii sale sexuale si o femeie experimentata/matura, poate prea experimentata din punct de vedere sexual, avand in vedere ca Maggie era practicanta de BDSM ca Pro-Domme, deci sexualitatea ei cuprindea arii mult mai vaste decat lucrurile normale si se extindea spre tot felul de fetishuri si jocuri mentale.

Conflictul interior al baiatului mi-a amintit de filmul Malena,si acolo un baiat adolescentin devine fascinat de o femeie foarte frumoasa dar mult mai in varsta decat el.

Mi-a placut enorm faptul ca s-a aratat cum doi oameni ajung sa aiba o conexiune si mai ales de ce ea se intampla. Daca baiatul de 16 ani suferea enorm din cauza ca si-a pierdut tatal si se simtea vinovat pentru moartea lui, Maggie suferea pentru pierderea propriului ei copil ce i-a fost luat din cauza unor vicii pe care ea le-a avut in trecut.
Suferinta este lucrul ce reuseste sa treaca peste aceasta bariera de varsta dintre cei doi si sa-i uneasca. Ea este liantul. Asa se realizeaza si acea uniune Dominant/Sadic si Submisiv/Masochist.

Baiatul de doar 16 ani ajunge sa cerseasca durere pentru a reusi sa-si uite propria sa suferinta.
Maggie i-o aplica fara mila pentru a si-o uita pe a ei si pentru a se simti puternica.

Astfel ei sunt uniti . Astfel ideea de Fetish/durere/perversitate devine altceva. Devine o terapie psihologica pentru ca in asta si consta sesiunea cu o Pro-Domme.
In a-ti depasi limitele psihologice si a uita suferintele din trecut. Intr-un moment de libertate/calm.
Filmul este reusit tocmai din acest motiv.

Filmul separa ideea de pornografie/perversitate/murdar ce i-a fost atribuit ideii de BDSM si arata substratul psihologic din spatele a tot. Nu am reusit sa simt nici o clipa ceva murdar/Interzis in conexiunea ce se creaza intre o femeie de 40 si un baiat de 16 ani, pentru ca ei mi-au fost aratati ca fiind oameni si atat, iar oamenii n-au varsta. Ei au doar suflet.

Comparatia cu 50 Shades of grey.. pare inutila.
Daca acolo ideea de BDSM este prezentata ca fiind construita din bice si practici care mai de care mai perverse/strict sexuale-fizice, in My Mistress totul capata o tensiune magica si ne este prezentata o lume deloc accesibila noua.

Una in care mintea si psihicul uman umbla liber. Unde prejudecatile sunt inlocuite cu pura iubire de om/de suflet/de minte. De intelegere a ceea ce este omul in esenta lui.

M-a excitat My Mistress?
Da. In momentul cand ei doi s-au atins doar, am simtit mai multa tensiune decat am vazut in tot filmul 50Shades of Grey desi acolo protagonistii erau mai mereu dezbracati si unul peste celalalt.

Probabil ne indreptam spre o perioada in care sexualitatea devine tabu.
Cu cat ni se arata mai mult cu atat uitam sa vedem esentialul.
Cu cat ni se spune, "practica mai mult si orice,cantitatea conteaza nu calitatea'' cu atat uitam sa ne bucuram/invatam sa maximizam placerea ce o avem deja, un lucru este clar, n-am vazut film mai putin sexual /sexy/ kinky/ excitant decat 50 Shades of Grey si asta-mi pune multe semne de intrebare, cum el este promovat ca fiind un film sexy/erotic.

5 comentarii:

  1. Nu m-am dus la film (Grey) fiindcă am citit cronicile dezamăgitoare, iar cartea (promovată cu un an înainte) n-am luat-o tocmai fiindcă era promovată agresiv, fals. Și apoi, nu mă entuziasma un subiect maledom, "masculul feroce care agresează tinere". Observ că filme mult mai soft, precum My Mistress, sunt ignorate, chiar și cele hard (The Book of Revelations, 2006, Australia). Oare nu cumva fiindcă acolo bărbații apar ca "victime" ? Unora nu le convine popularizarea filmelor femdom fiindcă au o agendă de "demasculinizare" a populației, iar bărbații trebuie diabolizați, blamați pentru "their misused power".

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Agenda, e a acelora cărora "nu le convine" (am formulat ambiguu, mai sus).

      Ștergere
    2. Stai tu calm, MR GREY nu a fost el sadic ci maxim fetishist (nu degeaba 50Shades este vazut in SUA ca fiind ''mommy porn''/carte destinata casnicelor/mamicilor plictisite de viata-sex).
      Va prinde insa la tinere pentru ca MR GREY mai mult practica sexul hardcore/pasional decat sadismul si-i va fi iertata perversitatea/raceala/lipsa de atasament pentru ca este foarte bogat/misterios/'' a catch for every young woman''.

      Ștergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Prejudecatile mereu vor exista,in fiecare tara este cate ceva. Am vazut Cape Fear. Interesant personajul lui De Niro.

      Ștergere